Quantcast
Channel: Karolinan puutarha. Karolinas trädgård. Karolina's garden.
Viewing all 257 articles
Browse latest View live

Joulukalenterin luukku 7. Julkalender lucka 7.

$
0
0

Mexikolaista eksotiikkaa Puutarhaan.
Mexikanska skönheter.

Puutarhaan saa aivan upeaa eksotiikkaa ja ihailtavaa upeakukkasilla Dahliolla (ennenvanhaan joriinit). Daahliat eivät ole monivuotisia perennoja vaan kuolevat pakkasten tultua. Ensimmäisten pakkasten jälkeen nostetaankin isot juurakot ylös kukkapenkistä, puhdistetaan, hiukan kuivataan ja pakataan paperipussiin kera sanomalehtiä ja vaikka turvetta. Dahlian juurakot talvehditetaan kellarityyppisissä paikoissa, eli viileässä. Onnistuu myös +5 asteisessa varastossa mutta saattaa siellä kuivahtaa osa.

Itse olen ostanut Dahlian mukuloita ja niitä on kohtuu hinnalla (3-5e/kpl) sekä puutarhamessuilla että puutarhamyymälöistä (jopa rautakaupoista). Kasvatus ei ole hankalaa ja onnistuu varmasti keneltä tahansa ilman erityisiä taitoja mutta vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä.
Kukat ja niiden ihan mielettömät väriyhdistelmät (miten voi luonnossa tällaista ollakkaan?) kyllä sitten palkitsevat kaiken mullan kanssa askartelun.

Olen joka kevät esikasvattanut Dahliat siitä syystä että ne kukkivat täällä V-vyöhykkeellä aurinkoisessakin paikassa vasta elokuun lopusta tai syyskuun alusta. 
Laitan siis mukulat puutarhamultaan ja reiälliseen isoon muoviruukkuun ja istutan pihalle vasta kun hallaöitä ei varmasti enää ole (kesäkuun alussa). Istutuskuoppaan lisään reippaasti kananakakkaa sillä nämä tarvivat sekä kastelua että runsaasti lannoitusta. 

Kesänaikana Dahliosta kasvaakin sitten melkoisia pensaita (riippuu toki lajikkeesta mutta yleensä sekä kukat että "pensaan" korkeus ovat isoja, lukee siinä pussissa) ja kukkanuppuja riittää. 
Mitä tehokkaammin leikkaat Dahliaa se kasvaa tuuheammaksi ja jos leikkaat siitä leikkokukkia se vaan palkitsee tekemällä entistä enemmän! 




Valkoinen "Jättikukka" on Dahlia. Säilyvät leikkokukkina ainakin viikon. Näistä saa hyviä tuliaisia kun menee kylään ystäville sillä kukka kukkii mitä enemmän sitä leikkaa!



Nämä Pompon dahliat ihmetyttävät minua kukan geometrialla ja säännöllisyydellään.
Ne ovat niin täydellisiä etten voi olla ihmettelemättä millaiset kukka-geenit niitä koodaa?
En tiedä toista samanlaista kukkaa joka olisi niin monimuotoinen mutta samalla symmetrinen ja täydellinen.

Dahliat voi kasvattaa sekä ruukussa (tarkemmin kasteltava) tai sitten kukkapenkissä hyvässä ja lannoitetussa mullassa. Ruukkuun istuttettavaksi kannattee valita sellainen joka ei kasva yli 1m pensaaksi vaan joku pienikasvusempi.


Dahlior är mina absoluta favoriter. De finns i otroliga färger och blommorna är stora och bra snittblommor, en bukett håller upp till en vecka inomhus.
I zon V brukar jag förodla mina dahlior för att de ska hinna blomma. De blommar på slutet av augusti, början av september. Efter första frosten har jag tagit upp knölarna, torkat dem och bevarat i förråder (ca +5 grader) i papperspåse, bland lite tidningar och torv.


PS. Arvontaan ehtii osallistua vielä sunnuntaihin saakka Puutarhakirja arvonta!
Onnelliset voittajat ilmoitetaan maanantaina 9.12, olkaapas kuulolla silloin =)
PS. Du hinner att delta i utlottningen tom. på söndag.



Joulukalenterin luukku 8. Julkalender lucka 8.

$
0
0


Kaunista ja valoisaa 2. Adventtia!
Vackert och ljusfylld 2. Advent!



Parasta jouluvalmistelua on koristaa kotia joulukukin.... sitten ei tarvitakaan muuta kuin tähti ja kynttilät. Lapset tuovat omat koristuksensa ja joulu on valmis.
Det bästa juldekorationer görs med julblommor. Sen är det bara att lägga till adventstjärna och levande ljus. Barnen kommer med sina julpyssel och julen är färdig.

Joulukalenteri, luukku 9 & arvonnan voittajat. Julkalender, lucka 9 och vinnarna i utlottningen.

$
0
0
Kuunliljat. Funkia.
Tämä on vain niin kaunis, lehtiä on sinivihreistä valkoraitaisiin. 
Olen istuttanut kuunliljaa kukkapenkkien reunoille, reunuskasviksi. Ne ovat kasvaneet sekä auringossa että puolivarjossa, mutta hyvä on välillä "opiskella" kasvien oikeita kasvuolosuhteita, jospa jatkossa onnistuu vielä paremmin.  
Ja salaisuus miksi minulla on niin valtavasti kuunliljoja on se että olen saanut niitä lasten mummolta, sekä ahkerasti jakanut juurakoita (kasvi ylös mullasta ja joko veitsellä tai lapiolla kahtia). Tästäpä syystä omani eivät ole vielä koskaan kasvaneet täyteen mittaansa... 

  
Kuunliljat – Hosta (funkia)
Upeasta lehdistöstään tunnetut kuunliljat voivat parhaiten puolivarjossa ja varjossa, missä niiden lehdistö pysyy terveimpänä. Myöhään keväällä maasta nousevat lehdet muodostavat pyöreitä mättäitä, joita ei tarvitse jakaa vuosikymmeniin. Syyspakkaset muuttavat lehdet läpikuultavan keltaisiksi tai oranssisävyisiksi. Vaikka kuunliljat suosivat hikevää maata, ne sietävät yllättävän hyvin kuivuutta paksujen juurtensa ansiosta. Vaaleanvioletit tai valkoiset kukat sijaitsevat kukkaversoissa, jotka nousevat yleensä lehdistön yläpuolelle. Sinilehtisten kuunliljojen vahapinta voi rikkoutua roskaavien puiden, kuten tammien ja salavien, sekä räystäältä tippuvien isojen
pisaroiden alla. Vihreälehtiset kuunliljat kasvavat parhaiten synkässä
varjossa. Valko- ja keltalehtiset muodot kaipaavat enemmän valoa kuin sini- ja
vihreälehtiset kuunliljat, mutta niitäkään ei pidä istuttaa auringon
paahteeseen.
Korkeus: 20–80 cm lajikkeesta riippuen.
Kasvutapa: Kaikki kuunliljat muodostavat  selvärajaisia lehtimättäitä. Leviäminen on hillittyä.
Lehdet: Kaikilla lajikkeilla  ehyet (ei liuskoja). Lehdet ovat keltaiset, valko- tai keltakirjavat, sinertävät tai vihreät.
Kukinta: Heinä–elokuu. Kukat ovat violetit tai valkoiset.
Kasvupaikka: puolivarjo–varjo; kasvualusta tuore, runsasravinteinen ja humuspitoinen.
Taimiväli: massaistutuksissa pienet kuunliljat 25–30 cm, keskikokoiset 35–40 cm, isot 45–50 cm. Jos kuunliljat istutetaan vaikkapa mattomaisten perennojen joukkoon yksittäiskasveiksi, sijoita taimet niin harvaan että täysikokoisina kuunliljat  erottuvat selvästi toisistaan.
Lähde: Suomalainen taimi
Karolinan kokemukset:  Kaunis, helppo kasvi lisätä jakamalla. Sopii ainakin kukkapenkkien reunuskasviksi, muualle täytekasviksi ja on myös kasvanut minulla ruukussa kesän ajan. Joitakin erikoisuuksia olen ostanut puutarhoilta ja jakanut ja ehkäpä sen vuoksi ne eivät ole lähteneet kovin muhevaan kasvuun. Eli kohtuu kaikessa (siinä jakamisessakin).




Ja Puutarhakirja arvonnan voittajat, Lämpimät Onnittelut voittajille:
Trädgårdsböckernas lyckliga vinnare är följande:

1. Palkinto, Puutarha kalenteri vuodelle 2014.Eija, kommetilla: Innolla mukaan arvontaan kolmella arvalla. Minulla on kirjastosta lainassa molemmat kirjat ja ne ovat tosi hyviä kumpainenkin. 
Mietinkin, että pitäisi ostaa ne itselle omaksi. 

2. Palkinto, Kausiherkut. Molleylle, kommentilla: Hei, mukana arvonnassa kolmella arvalla.
Oli kivaa löytää tämä blogisi.
Liityn lukijaksi ja laitan sivupalkkiin arvontanappisi.
Kalenteri näyttää ihan upealta!

3. Palkinto Oman pihan terveydeksi saa Lentoemo, kommentilla:  Mukana ehdottoman mielenkiintoisessa arvonnassa. Erityisesti tuo kausiherkkujen kirja kiinnostaa.
flight(at)luukku(piste)com

Arvonta suoritettiin random.org avustuksella. Yhteystyössä Oma Piha.
Ilmoittelen voittajille, tai jos ehditte ensin, laittakaa posti-osoitteenne: 
karolinanpuutarha (a) gmail.com
Niin ehtivät kirjat perille ennen joulua! 
Kiitos kaikille osallistujille, Mukavaa viikkoa!
Ha en trevlig vecka, tack till alla er som deltog!

Joulukalenterin luukku 10. Julkalender Lucka 10.

$
0
0


Kesäisistä tunnelmista hetkeksi lumisateeseen ja lähestyvään jouluun. Onhan tämä sentään joulukalenteri. 14 yötä jouluun. Juuri nyt alkaa jopa hiukan pukata joulustressiä vaikka iso osa joulukorteista ja ulkomaan paketeista on lähtetty, silti on vielä lahjoja ostamatta ja kummilasten joululahjat toimittamatta. Tänne totisesti tarvittaisiin muutama tomera tonttu. 

Viikonloppuna kävin kuitenkin "hengähtämässä", omaa aikaa hakemassa ja ajelin Oulun Hietasaaressa sijaitsevaan tunnelmalliseen Aleniuksen Puutarhaan. Aleniuksen Puutarha
Tässäpä tunnelmakuvia ihanista jouluasetelmista, kiitoksia kun sain käydä kuvaamassa ja inspiroitumassa...

Från somriga bilder, tillbaks till verkligheten, snöregn och julen som kommer snart. Det börjar bli en aning stressigt med julförberedelser, några julklappar till borde köpas, barnen skulle vela baka pepparkakshus (man hinner väl under julhegen också om det blir för tight innan jul? ) och juklappar till fadderbarnen har jag ännu inte hunnit posta.

Men under helgen tog jag lite egen tid och körde till Alenius Trädgård i Uleåborg och lugnade ner mig i det vackra, inspirerande atmosfären. Här kommer lite bilder från trädgård butiken.



Ruukkuvalikoimat ovat herkulliset... Kun yleensä ei meinaa löytyä mieluisia ruukkuja niin täällä ongelmana on se että tekisi mieli ostaa mukaansa vaikka kuinka monta.

Kunde inte motstå dessa dessa vackra krukor...

Små änglar som dekoration... Enkeli koristeita...




Oulaisille ja lähikunnissa asuville etukäteistietona, ensi sunnuntaina 15.12.2013 Aleniuksen Puutarhalla vietetään Joulutapahtumaa, paikalla on poroja, sään salliessa lapsille poro-ajelua, makkaranpaistoa jne. Tapahtuma alkaa klo 11. Vielä en löytänyt virallista tietoa Aleniuksen sivuilta mutta eiköhän sitä mainosteta sitten lähempänä.

Jos joulu-asetelmien teko kiinostaa niin torstaina 19.12 klo 18-20 järjestetään Aleniuksen Puutarhalla kurssi johon voi ilmottautua täältä!
Oulun Puutarha yhdistyksen jäsenille on myös tulossa kutsu vastaanvanlaiseen jouluasetelmienteko-ilta.

Joulukalenteri, luukku 11. Julkalender, lucka 11.

$
0
0
Eilisen mega-bloggauksen jälkeen pyrähdys kesään ja lempi Liljoihin.

Lollypop

Tässäpä kaunottaria kerrakseen. Vaikka eksoottisen värityksen vuoksi voisi kuvitella muuta, nämä eivät todellakaan ole mitään nirppanokkia.Hyvin kasvavat V-vyöhykkeellä. Prismasta tai vastaavasta ostettu sipulit ja esikasvatettu maitotölkeissä, kukkivat jo eka kesänä. Olen turhaan yrittänyt istuttaa liljoja muurattuun altaaseen, eivät ole liljat enää nousseet. Alla vähän opastusta niin ei aina tarvitsi tehdä kaikkea kantapään kautta =)



Tässäpä sitten Liljojen kasvatusohjeita (Kauppilan sivuilta)
Kaikki liljat viihtyvät syvämultaisessa, kuohkeassa, humuspitoisessa ja ravinteikkaassa maassa. Maan tulee olla kosteutta pidättävää, mutta ei märkää, sillä liljansipulit saattavat mädäntyä. Kasvualustaa parannetaan 30-40 cm syvyydeltä esim. kompostimullalla, hiekalla ja kalkilla. Sipulit istutetaan syvään n. 15-20 cm syvyyteen, 15-30 cm välein. Poikkeuksen tekee madonnanlilja (Lilium candidum), joka istutetaan lähelle maan pintaa, n. 8-10 cm syvyyteen.
Parhaiten liljat kukkivat aurinkoisella, valoisalla kasvupaikalla. Paahteisella kasvupaikalla kukinta on runsasta, mutta saattaa jäädä kovin lyhytaikaiseksi. Varjolilja (Lilium martagon) kukkii nimensä mukaisesti hyvin vielä varjoisallakin kasvupaikalla puiden siimeksessä.
Liljojen kukkaloistosta pääsee nauttimaan heinä-elokuussa riippuen kesän sääoloista ja lajikkeista. Liljat talvehtivat yleensä hyvin, kunnon lumipeite on paras talvisuoja liljoillekin. Sen puuttuessa suojaus esim. havuilla tai kuivalla lehtikerroksella varmistaa talvehtimisen. Keväällä liljat lähtevät aikaisin kasvuun. Mikäli keväiset yöhallat uhkaavat, suojaa versojen alut esim. hallaharsolla. Kasvun edistyessä korkeavartiset lajikkeet tuetaan, jotta ne eivät kaadu kovissa tuulissa.
Liljoja vaivaavat joskus kasvitaudit ja tuholaiset. Hyvä tapa on istuttaa liljat perennojen joukkoon. Tällöin mahdollisesti vaurioituneet lehdet kätkeytyvät muun vihreyden sekaan. Viime vuosina etenkin liljakukko-niminen tuholainen on vaivannut liljakasvustoja. Pieni oranssipunainen kovakuoriainen nakertaa hetkessä lehtiin reikiä ja tiputtautuu piiloon maahan jo pienestäkin maan tömähtelystä. Liljakukko kannattaa tuhota heti, ennenkuin se ehtii munimaan lehtien alapinnoille. Torjutaan sopivat esim. Sumi alpha -niminen torjunta-aine. Myös pyretriinipitoiset torjunta-aineet ovat osoittautuneet hyväksi.


Kauneutta myös maljakoihin

Liljat ovat myös upeita ja pitkäikäisiä leikkokukkia. Leikkaa kukkavarsi maljakkoon, kun oksan alin kukka on auennut, mutta muut vielä nupussa. Nuput aukeavat vähitellen maljakossa ja oksa kestää kauniina jopa pari-kolme viikkoa. Leikatessasi ota vartta mukaan mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin niin pitkälti, että kukat näyttävät hyvältä maljakossa. Jos varsi katkaistaan aivan kasvin tyvestä, sipuli heikkenee, eikä ehkä enää jaksa kukkia seuraavana kesänä. Maljakkokukat kannattaa leikata aamulla, kun kasvissa on paras nestejännitys.

Mitä suosikkilajeja teillä on?

Joulukalenterin luukku 12. Julkalender lucka 12.

$
0
0
IMG_0836

Rhodopensaat ovat ihastuttavia. Tahtoisin metsäpuutarhan jonka siimeksessä kasvaa kauniita Alppiruusuja. V-vyöhykkeellä ei lienee vielä aivan valtavaa kokemusta näiden kasvattamisesta (olenko väärässä? Oulun Puutarha Yhdistykseltä ei ainakaan osattu neuvoa keneltä saada hyvä kasvatus-ohjeita) mutta hyviä vinkkejä otetaan vastaan kautta maan.

Istutin makuuhuoneen ikkunan alle pienen metsäpuutarhan, varjoisan pihan puutarhan joka on läpi vuoden vihreä. Ihana on herätä aamulla ja katsahtaa ikkunasta ja nähdä aina vihreät alppiruusut.


Rhododendron är mina favoriter. Det finns ännu inte så mycket information om hur man skall odla dessa här i zon V. Vissa arter trivs bättre, andra är inte lika tåliga. Om du har bra odlar tips, dela gärna med dina erfarenheter...


Den här Rhododendron har jag planterat på baksidan av huset, utanför sovrums fönstret. Så härligt det är att vakna och titta ut och se de alltid gröna rhodon utanför.

 Tässä Marketan Puiston Rhodopuutarhaa... Rhodoträdgård från Margretebergsparken.

Kasvatusohjeita löytää Dendrologiaseuran sivuilta!

Rhododendronit ovat joko ainavihantia tai kesävihantia. Useimmiten pienilehtiset ja lehtensä varistavat lajit ovat helppohoitoisempia ja viihtyvät aurinkoisemmassa paikassa kuin ainavihannat suurilehtiset lajit. Usein näkee huonovointisia rhodoja istutettuna tavalliseen puutarhamaahan, jossa ne kyllä elävät, mutta eivät kukoista, niin kuin pitäisi. Ne eivät tarvitse mitään ihmelannoitteita vaan yksinkertaisesti siirron sopivampaan maahan. Erittäin hieno juuristo ei kertakaikkiaan jaksa kasvaa tavalliseen puutarhamaahan, joten maa täytyy tehdä niille sopivaksi. Rhodojen kiinteä juuripaakku tekee kasvien siirron lähes tulkoon yhtä helpoksi kuin puutarhahuonekalujen uudelleenjärjestelyn. Kasveja voi siirtää siitä lähtien, kun routa on hävinnyt maasta, ja istutuspuuhia voi jatkaa aina syyskuulle saakka, lehtensä varistavia voi istuttaa koko syksyn (rauhoita kukinta-aika).
Etelä-Suomen ilmasto sopii kohtuullisen hyvin rhodojen viljelyyn (sademäärät saisivat olla suurempia kevätkesällä...) ja useat kymmenet lajit ja hybridit menestyvät ykkös- ja kakkosvyöhykkeellä, jotkut jopa kolmos- ja nelosvyöhykkeilläkin. Jos mittapuuksi otetaan 40-luvun ja 80-luvun puolivälin ankarat talvet, ei yksikään rhodolaji tai hybridi ole 100 %:sen kestävä, mutta yllättävän laaja lajivalikoima selviää hienosti normaalitalvistamme. Varmasti tässä maassa on useampi rhodo tapettu vääränlaisilla viljelymenetelmillä kuin huonon talvenkestävyyden vuoksi!
Jotta viljely onnistuu on muutamia perusasioita muistettava:
  • MAAN ON OLTAVA ILMAVAA JA HAPANTA, pH alle 5,0.
  • TUULENSUOJAINEN PAIKKA
  • EI SEISOVAA VETTä JUURISTOSSA

Tuuleltasuojainen kasvupaikka:
Tämä siitä syystä, että haihdunta lehdistön kautta vähenisi tuulisella säällä. Rhodoilla on suojamekanismi haihdunnan vähentämiseksi: ne roikuttavat ja rullaavat lehtensä tuulisella ja kylmällä säällä estääkseen lehtien kuivumisen. Alkukevät on rhodoille ongelmallista aikaa auringon alkaessa lämmittää maan ollessa vielä jäässä. Haihdunta lehtien kautta lisääntyy, mutta kasvi ei saa jäätyneestä maasta korvausta. Sen seurauksena kasvi saattaa kuivua, ja usein kuvitellaan, että se on kuollut kylmyyteen, vaikka tästä ei ole ollenkaan kysymys. Siksi varsinkin isolehtiset ainavihannat rhodot on istutettava puolivarjoiseen, tuulensuojaiseen paikkaan. Pienilehtisillä ja lehtensä varistavilla lajeilla tämä ilmiö ei ole niin yleinen kuin em. lajeilla ja ne voi istuttaa avoimemmalle paikalle. Rhododendron kasvaa parhaiten, kun maan lämpötila on n. 15 °C.
Yleisesti oletetaan rhodojen vaativan ehdottomasti varjoisan istutuspaikan esim. talon pohjoispuolella. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan osoittaa vain määrättyjen hybridien hyvää sopeutumiskykyä tulla toimeen täysin varjoisassa paikassa. Kukinta on runsaampaa ja tuleentuminen syksyllä varmempaa, kun rhodot istutetaan paikkaan, jossa ne saavat kesällä nauttia välillä täydestäkin auringosta puiden siimeksessä.
Karolinan kokemus: Olen saanut ohjeeksi suojata alppiruusut kevättalvella (siitä lähtien kun aurinko lämmittää pihalla ollessa kasvoja) juuttikankaalla. Hengissä ovat säilyneet, kukinnan kanssa sitten vähän niin ja näin. V-vyöhykkeen puutarhurit suosittelevat Rhodoja aurinkoiseen paikkaan.


Istutusohjeet: 
Tärkeintä istutuksessa on, että juuristo saa alusta lähtien kunnon kontaktin ympäröivään maaperään. Raavi tai huuhtelee irtonainen maa juuriston ympäriltä niin, että uloimmat juuret paljastuvat. Ruukkuviljellyillä kasveilla juuret ovat tilanpuutteessa ehkä alkaneet kiertää kehää, eivätkä ymmärrä lähteä kasvamaan ympäröivään maahan. Siksi juuria voi olla syytä hieman auttaa pöyhimällä pintakerrosta. Liian syvään istuttaminen on syynä moneen epäonnistumiseen (eikä pelkästään rhodoilla). Laita taimi ruukkuineen joksikin aikaa vesiämpäriin. Kun juuristo on kunnolla kastunut, istuta se kuoppaansa niin, että n. 1 cm juuripaakusta jää näkyviin maan pinnan yläpuolelle. Tämän jälkeen voit täyttää montun ja tiivistää maan kevyesti käsin. ÄLÄ POLJE. Polkemalla hajotat todennäköisesti juuripaakun: tämä sääntö pätee kaikkiin ruukkuviljeltyihin kasveihin. Kastele, ja peitä sen jälkeen juuripaakun näkyvä osa kuorikkeella, neulasilla tai metsämaalla. Jatkossa kastele kerran viikossa 10-15 l/kasvi, ellei sada.
Suurikasvuiset rhodot vaativat 45-50 cm syvän ja 100 cm halkaisijaltaan olevan istutusalueen, pienikasvuiset pienemmän. Pintajuuristen puiden läheisyyteen istutettaessa (esim. kuusi) on istutusalue suojattava juuristokilpailulta juurimatolla tms. Jos käytät muovia muista huolehtia salaojituksesta. Istutus seinustalle, johon lumet tippuvat katolta, ei tietystikään ole mahdollista. Istutusväli riippuu täysin lajista, yleisesti voisi sanoa, että suurikasvuisille istutusväli on 150-200 cm ja pienille 60-100 cm. Taimet voi myös aluksi istuttaa lähekkäin, jotta istutus näyttäisi hyvältä. Myöhemmin voi olla tarpeellista harventaa istutusta. Se ei ole rhodoilla ongelmallista, jopa vanhoja pensaita on helppo siirtää kompaktin juuristonsa ansiosta. 

 Hoito:
Englanninkielinen ilmaisu Mulching (kattaminen - kate) tarkoittaa maan peittämistä kasvien alta kerroksella lehtiä, kaarnaa, neulasia, saniaisenlehtiä jne. Nämä voidaan sekoittaa turpeeseen, mutta pelkkää turvetta ei voi suositella. Peittämisellä on monta tehtävää: se auttaa rikkaruohojen torjunnassa, pitää maan lämpötilan ja kosteuden tasaisena, lannoittaa ja estää roudan pääsyn kovin syvälle. Rhodot eivät juuri kaipaa lannoitusta katteen lisäksi.


Poista kuihtuneet kukat kukinnan jälkeen. Näin joudutat uusien versojen kehitystä ja parannat seuraavan vuoden kukintaa, kun kasvin voimia ei kulu siementen tekemiseen. Monesti kysytään, miksi rhodonlehdet kellastuvat ja putoavat syyskuussa. Ilmiö on täysin normaali, lehdet elävät muutaman vuoden ja vanhimmat lehdet putoavat aikanaan. Ilmiö on terveessä, tiheäkasvuisessa pensaassa melko näkymätön, mutta huonovointisessa, harvassa pensaassa se tulee korostetusti esiin. Jos taas rhodoja täytyy leikata huonon kasvutavan tai lumivaurioiden vuoksi, tulisi se tehdä keväällä ennen kasvuunlähtöä.
Yleensä syksyllä sataa riittävästi, mutta jos syksy on ollut kuiva, voi rhodoja kastella ennen maan routaantumista. Maan peittämisestä syksyllä on sekä etua että haittaa, se estää maan routaantumisen syvältä ja rodon vedensaanti talvella paranee, mutta toisaalta se estää maan sulamista keväällä. Jotta maa sulaisi nopeasti, olisi talvisuojaukset juuristolta poistettava mahdollisimman aikaisin, mieluiten jo maaliskuussa. Jätä kuitenkin vielä tässä vaiheessa lehdistön suojaukset paikalleen, jos niitä on rakenneltu (lautakehikot, havut, pakkaspeitteet ym). Rodot tarvitsevat varjostusta eniten kevättalvella, kun pitkän pimeän kauden jälkeen aurinko alkaa paahtaa ja vuorokautiset lämpötilavaihtelut ovat suuria. Tällöin kannattaa suojata lehdistöä tilapäisillä varjostimilla pahimman ajan yli, helmikuulta roudan sulamiseen. Varjostukseen sopivat erinomaisesti esim. kuusen oksat, ne eivät pistä silmään niin pahasti kuin epäesteettiset lautalaatikot. Juuriston talvisuojausmateriaalina parhaita ovat tammenlehdet ja männynneulaskarike. 

 Nämä viimeiset, kauniin värikkäät rhodojen kukinnat löytyvät Kauppilan puutarhasta... Ihanuuksia joista voi vain haaveille. Kovinkaan monelle Alppiruusulle ei luvata talvensietokykyä I-II vyöhykettä kauemmas. 

Dessa vackra rhododenron funnes på Kauppilas Trädgård, tyvärr, de flesta är inte härdiga längre än zon I-II.

Joulukalenterin luukku 14. Julkalender lucka 14.

$
0
0

Madame Collier tuoksuherne ja sekä muut esikasvatettavat puutarhan kaunottaret, hyvinkin ajankohtainen aihe juuri näinä päivnä..... 
Postilaatikkoon tupsahti nimittäin kaikkien joulukorttien sekaan Inspecta Fröhandelin siemenluettelo valtavan kauniine kuviin. Pian on se aika... tutkia siemenluetteloja ja tilata siemenia.

Cupani, yksi vanhimmista lajeista onnistuu aina.

Cupani & Mrs. Collier, så akutuella idag. Fick Inspecta fröhandels härliga bok om frö nyheter bland alla julkort i postlådan. Kunde inte låta bli att öppna och bläddra i den. Luktärt har jag förodlat varje vår. De är så härliga och blir vackra buketter inomhus. Och doftar så gott!

Joulukalenterin luukku 15. Julkalender lucka 15.

$
0
0
Joulu lähestyy ja voisin vain täyttää kodin kukilla....
Myrtti (Myrtus communis) on tämän joulun uusi kasvi.

 När julen närmar sig skulle jag kunna fylla hemmet med blommor....
Myrten (Myrtus communis)  är nya blomman hos oss i år.


Myrtti on tuoksuva viherkasvi, kiiltävillä lehdillä. Alunperin välimeren alueelta kotoisin.

Hoito-ohjeet:
Kasvaa auringossa tai hajavalossa sisätiloissa. Talvella mielellään lepokausi viileämmässä.
Pidetään kosteana ja lehtiä suihkutellaan viikottain.
Lannoitetaan  vähätyppisellä lannoitteella keväästä-syksyyn.
Voidaan syksyllä ottaa puutuneita varsipistokkaita.
Kukkii valkoisin kukin.
Lähde: Kodin Kasvit. Nissen.
Karolinan kokemukset: Saa suihkutella melkein joka toinen päivä ja silti meinaa lehdet kipristyä kuivassa huoneen ilmassa. Se on kaunis ja kaiken vaivan arvoinen. Pidän siitä että se on pienen puun näköinen. Runko on kauniin pähkinän ruskea.
Symboloi: Rakkautta ja avioliittoa.

Växt info:
Medelshavs växt.
Placeras ljust (svalt på vintern) och i solig eller halv skuggig läge.
Bör hållas jämt fuktig och sprayas med vatten flera gånger om veckan.
Trivs bra utomhus på sommaren. Placeras ljust, och helst svalt, under vintern, i rumstemperatur kan en del blad falla av. Beskär på våren så kommer det snart nya blad. Doftar härligt vid beröring. Blommar med små, vita blommor. Myrten kräver omsorg, men kan bli gammal om den trivs. 
Symboliserar: kärlek och äktenskap. 

Rakkauden ja ilon aikaa, Hyvää 3. adventtia!
Kärlekens och glädjens tid, önskar er en  Fin 3. advent!

Joulukalenteri, luukku 17. Julkalender, lucka 17.

$
0
0

Koristeomenapuut
 Dolgo & Makamik
Prydnadsäppelträd.

Puutarhani lempikasvihin kuuluu ehdottomasti koristeomenapuut. 
Omenapuiden kukinta on kevään ihanimpia tapahtumia.
Dolgo (paratiisiomenapuu) tekee kauniit valkoiset kukat, ja Makamik (purppura omenapuu) ensin tumman viinipunaiset jotka kukkiessa haalenevat vaaleanpunaisiksi.


Prydnadsäppeeträden hör till mina Trädgårds favoriter.
Blommingen är en av vårens höjdpunkter.


Jokaiselle lapselle on istuttetu omat puut ja kaksosemme (jotka ovat tänään, näihin aikoihin, kolme vuotta sitten syntyneet) saivat nämä koristeomenapuut. 
Puiden sijoitus kypsyi pakkasen paukkuessa pitkän talven. Kannoin vauvoja päivät olohuoneessa ja katselin ikkunoista ulos. Ja tajusin että olohuoneen ikkunan eteen tarvitaan kaunis, kukkiva näkymä.
Puutarhasuunnittelua voi toteuttaa monella tavalla. Yksi on katsella ikkunoista ulos ja kuvitella millainen olisi ihana näkymä...

Prydnadsäppelträden är våra tvillingpojkarnas egna träd.
Ett träd har planterats för varje barn. Ni kan tänka er vad som hände när de första riktigaäpplena mognade i sommar, i den äldsta pojkens äppelträd... Han skröt om dem, skyddade trädet men tillslut hade småpojkarna skakat i trädet så att de kom åt äpplena - och åt dem!

Myös koristeomenista voi tehdä hapokasta hilloa...
Ja pienet punaiset omenat ovat syksyllä kauniita.

Man kan göra syrlig äppelmos av de små prydnadsäpplen.

Valoisaa ja leppoisaa joulunodotusta, kera kesäisin kuvin. Meillä joulukuu täyttyy synttärijuhlinnasta joten joulun tekemisen kanssa alkaa olla kiirus. Tämänpäiväinen luukku 16 vaihtuukin luukku 17, joulu lähestyy. Joululahjat on hankittu, melkeen kaikki kortitkin lähetetty. Mutta ehdinkö leipomaan Lussekatter, hedelmäkakkua tai lasten kanssa piparkakkutaloa...? ehkä ne tänä vuonna tehdään vasta jouluaaton jälkeen.

Ljusfulld väntan på jul... hos oss börjar det bli lite bråttom eftersom vi har hållit på och firat våra tre-åringar helg efter helg. Kanske i år blir det lussekatter och pepparkakshus bak efter julafton (jag har en vecka ledigt med barnen).

Joulukalenterin luukku 18. Julkalender lucka 18.

$
0
0
Lempikasvieni lista jatkuu...
Hortensialla.
Hortensia är en av mina absoluta favoriter.

 Mustilanhortensiasta kirjoitin kesällä, " Puutarhan kauneimpia kukkijoita" voit lukea täältä!
 Kuutamohortensia  ja Mustilanhortensia kukkivat hyvin täällä V-vyöhykkeellä.
Sitten on ollut aivan pakko myös kokeilla Vanilla Fraisea, Early Sensation hortensiota. kasvavat kyllä, muutama kukkakin tullut. Mielellään otan vastaan vinkkejä pohjoisen puutarhureilta, miten te olette saaneet nämä ihanuuden kukoistamaan meillä?


Tässä hyviä syitä miksi Hortensia-pensaita kannattee istuttaa puutarhaan:
- Ihanaa kukintaa elokuussa, kun muut pensaat ja kukkivat puut ovat jo jääneet unholaan.
- Kukinsta on todella näyttävä ja kestää kauan.
- Kukista saa pitkään kestäviä leikkokukkia (öhöm, kuulemma häiriintyy leikkaamisesta?).
- Kukat ovat kauniita vielä syksyllä, kuin vanhanajan pitsiä.
- Kasvavat sekä auringossa että puolivarjossa.
- Voi kasvattaa havujen ja muiden happamaan kasvien kanssa yhdessä (voi lisätä rhodomultaa/turvetta).
-Heppohoitoinen: kevätlannoitetta keväällä, syyslannoitetta syksyllä. Kukinnan aikaan kastelua (jos ihan älyttömän kuivaa ja haluaa kauniit kukat). 

Mustilan Hortensia kasvaa 2,5metriseksi. Kestävä V -vyöhykkeellä.

Syyshortensia: Hydrangea paniculata Early Sensation, ensin valkoinen, muutttuu sitten ihanan lappapuuron pinkiksi.
Kasvaa 1,5-2m. Vyöhyketietoja en löytänyt mutta on nyt pari talvea menestynyt V-vyöhykkeellä. Kukinta ei ole mitään älyttömän runsasta olut viime kesänä, mutta olen leikkokukkiin ihastuneena ollut aika ahkera saksimaan sisään kukintoja joten ehkäpä se nyt on kostautunut?

Hydrangea paniculata ’Vanilla Fraise’ Syyshortensia:
Runsaskukkainen syyshortensia. Suuret kukat ensin kermanvalkoiset ja muuttuvat syksyä kohden ruusunpunaisiksi. Kasvaa noin 1-3 m korkeaksi. Kukat säilyvät pitkään pensaassa kuihduttuaan ja ovat koristeellisia. Erinomainen myös leikkokukkana. Kukkii elo-syyskuussa. Voidaan leikata keväällä. Kasvuvyöhyke: I-III. 


Onhan tämä vähän hassua.... joululaulut soi taustalla ja selailen kesäisiä kuvia tänne blogiin.
Tänään sain Mamulaan menevät lahjat pakattua pikkuveljen mukaan. Käytiin lasten kanssa työpaikan järjestämässä Kauneimmat Joululaulut kirkossa ja joulupuurolla. Ilta illan perään yksinhuoltaja viikko etenee kun mies työmatkalla. Tänään erityisesti tarvitsin vihreän hetkeni.
Mukavaa vehreää ja kesäistä hetkeä keskellä joulutohinoita... 


Joulukalenterin luukku 19. Julkalender lucka 19.

$
0
0
Kärhöt. Klematis.
Kärhöjen kasvattamisessa olen vielä ns. oppimiskäyrällä. Tohtori Ruppel kärhö yllä ihastutti yhden kesän mutta ei noussut enää toisena vuonna. Opin että kärhöjen juuret istutetaan V-vyöhykkeellä jopa 50cm syvyyteen jotta ne kestää talven. Ja koska pihamme on hiekkapohjaa, ei ole tarvinut mitään sora pohjaa kaivaa enää sen alemmas. Huomasin myös että muuratussa istutus-altaassa ei ole onnistunut kärhöjen kasvatus...


Ville de Lyon, on tilattu juurakkona virosta Kivistikin taimistolta. Se tuli voipaperiin käärittynä pienessä postipaketissa ja esikasvatin sen kevään aikana itse. Istutin juuren niin syvälle että hyvä kun ensimmäisenä kesänä jäi 10cm pinnalle. Seuraava kesänä se kasvoi jo pitkin köynnöstukea ja kukki. Se sijaan muutama muu kärhö kasvatti vartta mutta jäi arvoitukseksi, millainen kukka sieltä tulee... ?
Puutarhurin elämään jännitystä kun aloittaa kasvattamisen aivan alusta. 
Mitkä kukat onnistuivat?
Ja se riemunhetki kun kukat aukeavat toisena... Tai kolmantena kesänä?

Ville de Lyon kärhönkukka avautuneena.


Kasmu, myös esikasvattu Kivistikiltä tilattu kärhö.

Kärhötilauksesta voi lukea täältä! 
Voin lämpimästi suositella Kivistikin taimistoa ja yhteistilausta kannattee toki tehdä, vaikka eipähän nuo kalliita ole vaikka ihan itellenkin tilaisi. Valikoima on huikea. Haaveissa on päästä joskus käymään kyseisellä Puutarhalla.


Kärhöjen istutusohjeet V-vyöhykkeelle löytyy myös vanhasta postauksesta täältä! Ohjeista saa kiittää Oulun Puutarha yhdistyksen väkeä joka kokoontui meillä kun tehtiin yhteistilausta, löytyi monta konkaria joilta saatiin parhaimmat vinkit ja ohjeet.

Puutarha rakentuu pikkuhiljaa, kesä ja vuosi kerrallaan. Sinne haaveilen lukuisiä kärhöjä kauniissa köynnöksissä, kärhö-köynnös seinää. Haaveilen ruusutarhaa jossa kasvaa Suomalaisia omajuurisia ruusuja. Pionipuutarhaa. Metsäpuutarhaa rhodopensaineen. Talven ja syksyn iloksi havupuita ja pensaita istutusten lomaan tuomaan vihreyttä. . .  Luin lehdestä juttua jossa kerrottiin että ihmiset haaveilevat liian vähän. Tai se ainakin loppuu kun aikuistuu. Minulla näitä haaveita riittää. Ja näin talvella olen onnellinen jo pelkistä suunnitelmista ja mielikuvista.
Ihania talvisia haaveiluhetkiä...

Joulukalenterin luukku 20. Julkalender lucka 20.

$
0
0

Jotku asiat hiipivät puutarhaan asteittain. Ja niihin tykästyy. Ja ne tuntuvat aivan välttämättömiltä.
Lapin kuusi ja mäntymetsiin kyllästyneenä en olisi voinut kuvitella että istuttaisin pihalleni mitään havun näköistä.
Havut. Barrväxter.
Uppvuxen i Lappland har man fått se nog med granskog och jag skulle aldrig ha trott att jag skulle plantera barrväxter i trädgården. Men så kommer de lite i taget, och man börjar tycka om dem, och så visar det sig vara helt nödvändiga. Vackra.

 Sinilaakakatja (oikea reuna, hiukan harmahtava pensas jossa  keväällä otetussa kuvassa muutama kuollut oksa, taisin niitä leikata pois), tuuhea pensas on Tuivio joka käsittääkseni joka paikan pensas ja hyvä kasvamaan. Taustalla olevat pyöreät pallot ovat pallo tuijia.
 Pallotuijien takana kasvaa Hortensiat jotka ovat myös happaman maan kasveja, sopivat siis samaan ryhmään.
Havut sopivat mielestäni kukkapenkin reunaan, ne pysyvät siisteinä ympäri vuoden ja kun muu kukkapenkki vasta heräilee henkiin niin etureunus istutusalueesta on ryhdikkästi jo vihreä.

Jag blev nöjd med planteringen där barrväxterna kommer först. Rabatten är grön året om framkanten ser alltid prydlig ut.

 Kivet joilla olen "sisustanut" havupenkkiäni ovat myös hyvin suosittuja askelmakiviä.
Stenen som jag dekorerat barrväxtplanteringen med är bra att ta steg på.

Kun jää ja lumi sulaa...
Så här ser det ut på våren.

Havuharrastukseni on vielä pientä. Puutarhan Lumo blogista löytyy aivan ihana havu-puutarha aiheinen joulukalenteri josta kannattee käydä hakemassa omaankin puutarhaan inspiraatiota. Kurkistakaapas Kruunu Vuokon luukkuihin täältä!
För inspiration titta in på länken ovan. I Puutarhan Lumo bloggen hittar du en härlig julkalnder med barrväxt tema.

Enää neljä yötä jouluun...  Fyra nätter kvar till jul....

 
 

Joulukalenterin luukku 22. Julkalender lucka 22.

$
0
0
En voisi kirjoittaa Puutarhani Lempikasveista mainitsematta
marjapensaita, raparperia ja yrttimaatani!

Pensasmustikka

Tämän kuvan kohdalla pakko mainita- kuukausimansikoita jotka lapset kasvattaneet siemenistä. Melkeen koko pussillinen siemeniä onnistui eli lähelle sata tainta. Lapset eivät millään ehdi syömään kaikkia kypsiä marjoja...


Raparperi on ensimmäinen hyötykasvi jota voi jo keväällä varhain alkaa käyttämään. 
Sikisköhän se on niin mukava, kun saa jo pian omaa satoa pihasta?

Rapaperi paistos, raparerimansikkasoppa ja raparperihilloa... NAm.

Yrttimaa sisältää sekä monivuotisia että siemenistä kylvettyjä yrttejä. 
Ajuriruoho, timjami alla jota laitan jauheliha-tomaattikastikkeeseen.
 Marja-aronioista olen keittänyt marmeladia/hilloa jota ollaan syöty juustojen kanssa.
Aroniahillo on myös herkkua kun sekoitan sitä rahkan kanssa, välipalaksi.


Hyvää mieltä jouluvalmisteluihin... 
Ja Valoisaaa ja Rakkauden täyttämää Joulunaikaa teille Puutarha Ystäville jota ei ehditä enää tavata täällä ennen joulua!

PS. Haastan kuvaaman menneen puutarhavuoden 12 kuvan kera Uuden Vuoden tienoilla ;)

Joulukalenterin luukku 23. Julkalender lucka 23.

$
0
0
Keijunkukka, Heuceria, Alunrot.
Keväällä varhain, kukinnot ovat pitkiä, keijukaismaisia, kauniita punertavia tähkiä.

Puutarhassani on kahta lajia, tämä punainen ja valkokukkainen. Valkokukkainen on vaatimaton (pahoittelut, en nyt löytänyt lajinimiä, ilmineeraan jos ne jostain löydän)
ja tämä lappapuuron-pinkki on aivan upea ja kukinta säilyy koko kesän.

Valkokukkaisen keijukukan lehdet ovat purppuran väriset.

Pinkkikukkaisen lehdet ovat syvän ja tasaisen vihreät (etualalla myös noita lasten kasvattamia kuukausimansikoita joita on vähän joka paikassa nykyään).

Enää yksi yö jouluun.
Vielä yksi joulukalenterin luukku. 
Siellä odottaa yllätys teille kaikille Puutarha Ystäville jotka olette käyneet lukemassa joulukalenteria.
 Lämpimät kiitokset mieltä lämmittävistä kommenteista.
Käykääpä lukemassa viimeinen kalenterin luukku vaikka joulun jälkeen, ellette huomenna ehdi!

Joulukalenterin viimeinen luukku: Arvonta! Julkalenders sista lucka....

$
0
0
Rakkauden täyttämää Joulunaikaa ihanille Puutarha Ystäville!
Kärleksfull juletid Kära Trädgårdsvänner!


Jouluaaton pakettien avaamisen jälkeen kokeilkaa vielä onneanne Puutarhakirjan arvonnassa:
"Puuhaillaan pihalla, kaunista puutarhaan betonista ja muista materiaaleista"
kirja arvotaan 7.1.2014.
Jätä 1 kommentti/arpa ja nimesi jos olet anonyymi lukija.
Kirjoita 2 komenttia/arpaa jos olet lukija.
Jätä vielä kolmaskin kommentti jos linkität arvonnan blogissasi.


För att vara med i utlottning av boken lämna en komment med namn, 2kommenter om är en läsare och tre stycken om du vill länka utlottningen i din blogg. Utlottningen sker den 7.1.2014.


Kirja kertoo miten luodaan kiinnostava piha ja nautitaan puutarhasta ja annetaan luovuuden virrata.
Kuvissa otteita tästä inspiroivasta kirjasta, kuten ohjeet lasten "pikku-kioskin" tekemiseen. Kirjan perusteella esimerkiksi kauniin puutarhasängyn (yllä) voi helposti tehdä vanhasta sängyn rungosta joka laitetaan roikkumaan paksujen köysien varaan.


Camillan ja Malinin tämän kirjan ohjeilla en ole vielä ehtinyt tekemään betonitöitä mutta Puutarhan eheyttävä voima  postauksesta voi käydä kurkistamassa millainen vaikutus kirjalla "Betonia ja veden välkettä" on ollut puutarhaharrastukseni syttymiseen (samat kirjoittajat).
Blogini kuvissa sillon tällöin vilahtelevat betoniruukut ja lintujen juoma-altaat on toteutettu edellä mainitun kaksikon ohjein - ja mukavaa oli. Tässä kirjassa on muutamia uusia ohjeita betoni työskentelyyn mutta myös paljon muuta. "Betonia ja vedenvälkettä" kirja (joka oli arvonnassa viime jouluna) on superhyvä kuvitetuin ohjein. Tässä uudessa kirjassa ohjeet ovat suurpiirteisempiä. Eli suosittelen hankkimaan myös aiemman kirjan, tämä on vähän niinkuin jatkoa...
Vinkiksi, kun alat tekemään betonitöitä pyydä mukaan joku ystävä, kaksin se on hauskempaa ja kaksia käsiäkin tarvitaan kun toinen sekoittaa betonia ja toinen kaataa säkistä!


Resepti näiden huikeiden saippuakuplien tekoon löytyy myös:
6 osaa vettä
3 osaa laadukasta astianpesuainetta
1 osa siirappia

- laittakaapas kesää varten talteen!


Puutarhaan koristekeppejä ... voin vain kuvitella miten hauskaa näitä on tehdä. 
Mustaksi maalattuja bambukeppejä ja tuunattuja verhotangonnuppeja! Aivan loistavia ideoita!



Näillä ideoilla saa taatusti puutarhasta vielä mielenkiintoisemman ja hauskemman!


Ja tällaisille lehtikoreille, komposteille voisi olla käyttöä ja ne ovat hauskan näköisiä.

Onnea arvontaan! Lycka till i utlottningen!
 * Kirja-arvonta blogiyhteistyö Kustannus Mäkelän kanssa.
Lohdutuspalkinto 2. ja 3. ovat sitten "Puppy Love Pioni Unikon siemeniä" (jotka olen aikoinaan saanut Min Eden blogin Ninalta)
Som 2. och 3. pris utlottas "Puppy Love Pion Vallmon frön"(som jag urspungligen har fått från Min Eden bloggens Nina).


Pionvallmon är ettåriga, sås i början av juni och blommar i juli-aurgusti med vackra pion likanande blommor. Frökapslarna samlas när det är torrt och sparas på ett luftig ställe tills fröna är mogna att tas till vara. Pionvalmmon är en av mina favorit blommor i trädgården. 
Alltså en bra slut på julkalendern! God Jul!


Pioniunikko on yksivuotinen. Se kylvetään keväällä mullan pinnalle ja kastellaan. 
Kasvaa aurinkoisella paikalla, aivan itsestään ilman mitään hoitoa. Kukkii  heinäkuusta eteenpäin, ja sen jälkeen kauniit siemenkodat kaunistavat pihaa.
Kunhan siemenkodat ovat kuivahtaaneet (osan otan sisälle kuivamaan) niistä aukeaa yläosan "reiät" ja siemenet ovat valmiita. 
Ja Joulukalenterin päättääkseni, Pioniunikko on aivan ehdoton lempikasvini!
Hyvää Joulunaikaa Rakkaat Puutarha Ystävät!


Joulurauhaa ja enkeleitä. Julefrid och änglar.

$
0
0
Joulurauhaa ja enkeleitä.
Fridfull jul och änglar.


Amaryllis "Maiden Blush", punastuva morsian.


Jouluvalmisteluihin kuuluu asetelmien teko.
Enkelit.
Helmet (sattui löytymään lattialta pienen prinsessamme jäljiltä)
Jäkälänhaku reissut metsästä lasten kanssa.
Inspiraatiota hain aiemmin Aleniuksen puutarhalta, katso aiempi postaus: Jouluasetelmia, inspiraatiota!



Rungollinen atsalea löytyi viimehetken jouluostosreissulta alennuspöydältä enkä voinut vastustaa kiusausta ostaa sitä mukaan kun olin puutarhablogeja seuratessani lukenut Cherin Autuas olo blogista runkoatsaleasta jonka hän oli toistamiseen saanut kukkimaan. 
Kukkamyyjä kyllä vakuutteli että tämä on ihan kertakäyttö kukka ja saat tuskin joulunyli pidettyä hengissä. Muistelin että myös mummillani on näitä, vuodesta toiseen kukkivia...
Tämä kukka siis myös muistuttaa Rakkaasta mummista jota näen aivan liian harvakseltaan.
Kenellä on astalean suhteen ollut kasvautusonnea? Saa mielellän antaa hyviä vinkkejä!

Hoito-ohjeet:
Atsalea on ruukkukasveista kaikkein janoisimpia. Jopa talviaikana, jolloin useimmat muut kasvit ovat jonkinasteisessa lepotilassa, täytyy atsaleaa tarkkailla kuivumisen varalta. Kuivumaan päässeen ruukkuatsalean lehdet kellastuvat, kukat lakastuvat ja jopa nuputkin saattavat pudota. Kuivuneen atsalean voi yrittää pelastaa upottamalla ruukku noin 10-15 minuutiksi huoneenlämpöiseen veteen kostumaan perusteellisesti. Uimaretki silloin tällöin piristää myös hyvin voivia kasveja. Samoin lehtien ja nuppujen suihkuttelu vaikuttaa suotuisasti kukkanuppujen avautumiseen. Avonaisten kukkien suihkutusta on kuitenkin vältettävä. Kukinta-aikana on hyvä antaa hieman lannoitetta noin kerran viikossa. Kesäksi atsalean voi siirtää ulos sopivan varjoisaan paikkaan. Ennen pakkasten tuloa takaisin sisälle tuotu kasvi saattaa lopputalvella puhjeta jälleen kukkaan.

RUUKKUATSALEA (Rhododendron Simsii-risteymät)

Kasvupaikka: Varjo tai hajavalo
Kastelu: Kastellaan säännöllisesti, saa antaa kuivahtaa. Uppokastelu sillon tällöin. Kukkia ei saa suihkuttaa.
Lannoitus: Happamalla lannoitteella (mitä se on?) kerran kuussa. Kukinta-ajasta syksyyn.
Erityisohjeet: Vaikea saada kukkimaan uudelleen. Sijoitetaan suojaiselle puutarhaan paikalle kesän ajaksi. Viedään syyskuussa viileään paikkaan 5-10 astetta kuukaudeksi. Kun sen jälkeen nostetaan lämpimään saattaa kukkia uudelleen.
Lähde: Kodin kasvit, Dorte Nissen.


Valkoisia Amarylliksiä on koti täynnä.
Varovaisesta kastelusta huolimatta ne ovat kasvaneet niin pitkänhuikeiksi että ne on ollut aivan pakko leikata maljakoihin. 


Ehkäpä juuri maljakkoon leikkaamisen ansiosta olen saanut kaksivanaisista Amarylliksistä kolmekkin kukkaa ja siitä jätti-sipulista on nyt tulossa vielä neljäskin. Upeita!
 

Jouluiloa ja Rauhallista loppuvuotta.

PS. Arvontaan pääset täältä!


Vuoden viimeinen päivä. Årets sista dag.

$
0
0
Kiitokset kuluneesta vuodesta, Rakkaat Puutarha Ystävät!
Tack för det gångna året Kära Trädgårds Vänner!
Blogin kirjoittaminen ja siihen kuvaaminen on rakas harrastus mutta se ei olisi ollenkaan samanlaista ilman teitä ja kannustavia, inspiroivia ja neuvoa antavia kommenttejanne!
 
Tässäpä haastetta kuvata Puutarha Vuoden kohokohdat 12 kuvalla! Olkaapas hyvät, haastetta saa jatkaa eteenpäin...

Bloggandet och fotandet är en viktig hobby för mig, med utan er, Trädgårds Vänner, skulle det inte kännas lika meningsfullt. Varma tackar för all inspiration, kommenter och råd ni har givit!
Här följer mitt Trädgårds år med 12 bilder! Ni får gärna fortsatta med utmaningen...

1. Vuosi 2013 alkoi hyvin lumisena, suurimmat kinokset ja lumikasat eivät edes näy tässä kuvassa!
Året 2013 började väldig snörik, de största snöbergen syns inte på bilden!

2. Varastossa talvehdittamani pelakuut pääsivät lämpimään ja valoon. Ne selvisivät! Onnistumisen iloa! Siitä ilosta pilkoin valtavat määrät pelakuun pistokkaita ja jakelin kuka vain suostui ottamaan vastaan...
Mina pelargonier klarade vintern i förrådet. Vilken lycka! Tog massor med sticklingar som jag sedan delade ut till alla som bara ville ha...

3. Siemenkylvöt. Tänä keväänä hiukan maltillisemmin aiempiin vuosiin verratuna.
Frösådder, lite mer måttligt jämfört med föregående åren.

4. Kevään kohokohta, Helsingin Puutarhamessut. Mukavat, inspiroivat mutta jäivät mieleen aika pieninä verratuna Tukholmassa pidettäviin Nordiska Trädgårdsmässan. Eli jatkossa Tukholmaan jos vain pääsee (Oulusta samanhinnaiset lennot kuin Helsinkiin).
Trädgårdsmässan i Helsingfors. Inspirerande, härligt att börja våren med en trådgårdsmässa - men en liten besvikelse jämfört med Nordiska Trädgårdsmässan i Stockholm. Altså dit i fortsättningen...

5. Kevättalvi, ensimmäiset kukkaistutukset ovenpieleen jotka muisin aina nostaa yöksi sisälle...
Vårvinter och första blommorna utanför ytterdörren. På natten tog jag inte korgen...

6. Ja lämmin ihana toukokuu. Hellelukemia toukokuussa, lapset uivat pihalla pienessä uima-altaassa ja kesä alkoi aivan vauhdilla. Kävimme Rakkaani kanssa kahdestaan lomalla eteläsuomessa. Golfkierrosten väliin mahdutettiin myös muutama puutarhakierros...Westersin yrttitarha!
Vilken härlig, varm vår det var! Barnen kunde simma i sin liten utebassang redan i maj. Jag och Kärestan åkte på en mini-semester till södra Finland. Bland golfrundorna hann vi besöka några fina trädgårds ställen. Bloggpost om Westers Örtagård!

 Westers Örtagård - Westersin yrttipuutarha
7.  Pioninen kukinta, toivoisi että voisi olla kotona (eikä lomareissulla) koko sen ajan ja seurata ihanaa kukintaa.
När pionerna blommar hoppas man att man kunde vara hemma (och inte bortrest) för att maximalt njuta av blomningen.


8. Kesän aivan ehdoton kohokohta oli Puutarha Bloggaajien tapaaminen Oulujoen Taimistolla!
Aivan valtavasti kiitoksia Puutarhuri Matti Kuljulle joka päivän verran kierrätti meitä oppimassa Suomalaisten omajuuristen ruusujen kasvatuksesta. Olemme niin ylpeitä että Suomessa (erityisesti pohjoissuomessa) on tällaista erityistaitoa jota viedään tällä hetkellä muualle Eurooppaan missä ruusujen kasvatus on jäänyt  villijuuristen vartettujen ruusujen kasvatukseen varaan.
Lämpimät kiitokset myös teille kaikille jotka tulitte tapaamiseen. Oli mukava kahvitella, tutustua ja jakaa puutarhakokemuksia! Tietoa, Puutarhailoa ja inspiraatiota karttui siltä päivältä runsaasti!
Puutarhabloggaajien tapaaminen 2013
Ruusujen kasvatus Oulujoen Taimistolla, pistokas ohjeet!
Absoluta höjdpunkten var Trädgårds Bloggarnas träff vid Oulujoen Taimisto.
Varmt Tack till Trädgårdsmästaren Matti Kulju som visade oss runt på plantskolan och gav oss en riktig bra presentation om hur man tar sticklingar från rosorna och odlar rosor med egna rötter,  dvs. rosorna är inte ynpade på vildrosornas rötter.
Länk till Oulujoki Plantskola

9. Elokuussa osallistuimme Avoimet Puutarhat päivään!
Huikeat 118 vierasta kävi päivän aikana tutustumassa Puutarhaamme. Kiitos käynnistä!
Ihania puutarhanharrastajia, naapureita, tuttuja ja lähialueen ihmisiä jotka ovat itse aloittamassa pihan laittoa. Päivä oli todella antoisa - ja suosittelen ehdottomasti lähtemään ensi vuonna mukaan!
Avoin Puutarha Päivän tunnelmia. Öppna Trädgård dagens efterkänslor.
I Augusti deltog vi i Öppna Trädgårdar händelsen. För att läsa mer om dagen kika in på länken ovan.


10. Syksy oli lämmin ja pitkä ja saimme satoa pitkään!
Tomaatit ehtivät kypsyä kerrankin melkein kaikki kun ei tullut hallaöitä,
marja-aroniasta keittelin hilloa.
Vilken lång sommar vi hade, värmen började i maj och fortsätte till October. 
Tomaterna hann mogna, vi fick skörd länge. Av aroniabären kokade jag sylt. 

11. Syysistutukset tehtiin tänä vuonna myöhään kun vielä lokakuussa
Pelakuut kukkivat upeasti terassilla.
. Höstplanteringar blev sent eftersom pelargonerna blommade så vackert ännu i October.

12. Lumi yllätti kesken lämpinän syksyn - tässä sitä pitää ihan maistella!
Lumi on sen jälkeen moneen otteeseen sulanut ja ensimmäistä kertaa elämässä on Lapin tyttö viettänyt joulun vesisateessa! Toivottavasti ei enää koskaan!
Snön  överraskade oss mitt i en varm höst. Här smakar man på fösta snön!
Efter det har snön hunnit smälta flera gånger. För första gången i mitt liv har vi firat jul i regn.

Onnea Vuoden 2014 unelmiisi!
Gott Nytt År 2014! Happy New Year 2014!
 May your dreams become true...

Uuden vuoden unelmat. Nya årets drömmar.

$
0
0

Onnea ja iloa Vuoteen 2014!
Meillä sujui vuoden ensimmäinen päivä mukavasti askarrellen kuvia ja tietoja Etuovi.com sivulle talon myyntiä varten. Syksyllähän se oli jo kertaalleen myynnissä ja pidettiin taukoa ja nyt taas uusin voimin pitämään taloesittelyjä. Tällä kertaa kokeillaan kuukauden verran suoramyyntiä ennenkuin annetaan taas välittäjälle. Jospa onnistaisi ja löytyisi kodille mukavat omistajat.

Täältäpä pääsee kurkistamaan myynti-ilmoituksen, vinkatkaa ihmeessä jos jollakulla on ystäväperhe joka etsii kotia Oulusta!



Tässäpä  on hiukan eroa talvisen ja kesäisen puutarhan välillä...

Vuoden ensimmäisenä päivänä on lupa unelmoida (niinkuin kylläkin muinakin  päivinä) ja tehdä vuosisuunnitelmaa. Minun puutarhahaaveissa ovat kestokkina 
Chelsea flower show 20-24.5.2014
Jonain vuonna pääsen tuonne, ehkä ei kuitenkaan vielä tänä vuonna...


Lähempänä pidettävät mielenkiintoiset messut löytyvät Tukholmasta.
 Nordiska Trädgårdsmässan 20-23.3.2014!


Erikoisuutena  messuilla tänä vuonna on idea-puutarha Carl Larssonin puutarhasta joka on yksi Ruotsin eniten vierailtuja puutarhoja.

Näiden lisäksi toivon että pääsisin vierailemaan Virossa puutarha matkalla, mikäli suuntaamme kesälomamatkaa eteläsuomeen niin Eijas Garden on ykköslistalla! 
Millaisia haaveita teillä on tulevalle vuodelle ja mitä puutarhamatkakohteita suosittelisitte?

Haavena on myös puutarhabloggaajien tapamaaninen..
Alustavissa suunnitelmissa on suunnata Ninan luo Min Eden  blogin puutarhaan Pietarsaareen sekä käydä tutustumassa Aspegrenin puutarhaan, alla. Sund'in taimisto on myös tutustumisen arvoinen, jos se päivän ohjelmaan mahtuu. Ajankohta on vielä täysin auki. Olisiko se kuitenkin kesän loppupuolella?

kuva:http://janetshomeanddecoration.blogspot.fi/2010/08/aspegrens-tradgard_13.html

Ja tässäpä tämä...


Tulevan kodin ja puutarhan paikka. 
Aivan ehdottomana ykköstoiveena on päästä tämän vuoden puolella rakentamaan uutta kotia. 
Mutta ennenkuin aloitetaan pitää odottaa että nykyinen kotimme on saatu myytyä.

Sellaisia Uuden Vuoden Unelmia... Millaisia teillä on? 

 
"Motivaatio on sitä että unelmien ylle vedetään työhaalarit"
 "Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko. "
  "Unelmien toteuttaminen tekee elämän mielenkiintoiseksi. "
Paulo Coelho

Last minutes chance. . .

$
0
0

Jos joltakulta on jouluntuoksinnassa mennyt ohi kiva Puutarhakirja ja pioniunikko-arvonta, vielä ehdit mukaan:
Om du under juletiden missat en trevlig utlottning av Trädgårdsbok och pionvallmon, titta in på länken ovan.

Arvonta, Utlottning 7.1.2014

Onnea arvontaan ja mukavaa viikonloppua Puutarha Ystävilleni!
Lycka till i utlottningen och ha en så fin helg mina Trädgårds Vänner!

Keep calm and plan a garden...

$
0
0

Ihania pitkiä viikonloppuja ja lomapäiviä. Olen nautiskellut puutarhakirjoista ja lehdistä...
Pää vilisee uusia ideoita, metsäpuutarhaa ja havuyhdistelmiä.
Härliga långa helg och lovdagar. Jag har njutit av trädgårdsböcker och tidningar, huvudetär full av ideer för woodland och olika slags barrväxt kombinationer.

Iloa tulevaan työviikkoon (yritän samalla tsempata itseäni pitkän loman jälkeen työhön paluuseen), palailen blogimaailmaan uusien puutarhaideoiden kanssa jahka ehdin vähän enemmän kirjoittamaan...
Glägdje till den kommande veckan, försöker samtidigt peppa mig själv, efter en lång och härlig semester. Jag återkommer med mina trädgårds ideer när jag hinner blogga lite mer..

Viewing all 257 articles
Browse latest View live